حافظه تاریخی و هویت ایرانیان

حافظه تاریخی و هویت ایرانیان سخنران حجت‌الاسلام و المسلمین دكترابوذر مظاهری‌مقدم

در ادامه سلسله نشست‌های دفتر ارتباطات فرهنگی، موضوع " حافظه تاریخی و هویت ایرانیان" توسط حجت الاسلام و المسلمین ابوذر مظاهری(عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و کانون طلوع) روز جمعه 21 آبان ارائه گردید.

ایشان پس از تعریف "هویت" و "حافظه تاریخی"، با بیان این نکته که "ملتی دچار بحران هویت ملی است که حافظه تاریخی فعال نداشته باشند" افزود: "هویت ملی ایرانیان نیازمند اطلاعات تاریخی و تصویری از آینده، است و منظور ما از داده‌ها و اطلاعات تاریخی، دگرگونی و تحول تاریخی است که در ایران، مقاطعی مانند ایران باستان، ایران اسلامی، ایران شیعی و انقلاب اسلامی، از این دست تحولات هستند و نحوه مواجه ایرانیان با این وقایع، مولفه‌های ذاتی یا ارکان و عناصر اصلی و همان هویت ایرانی را به دست می‌دهد."

وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: "نفوذ و هجوم فرهنگ‌های مختلف یونانی، اسلامی، مغولی، شیعی، غربی و... نتوانست تار و پود هویت ایرانی را دچار تغییر کند و مراد ما از هویت ایرانی، تار و پودی است که نقش‌ها و رنگ‌های مختلفی بر آن نشسته است".

استاد حوزه و دانشگاه، عناصری مانند خردمندی، عدالت‌طلبی، کار و تلاش و معنویت‌خواهی  را از جمله  عناصر اصلی هویت ایرانی نام برد و افزود: "برخورد ایرانیان با اسلام و تشیع به گونه‌ای بود که وقتی آن را با هویت خود سازگار یافتند، نه تنها برخورد انفعالی نکردند بلکه به برخورد آن‌ها به گونه‌ای بود که موجب ترویج و شکل‌گیری تمدن اسلامی شد".

وی در ادامه با اشاره به سخنان دانشمندانی چون ابن‌خلدون و دوگوبینو و شهیدمطهری به نقش‌آفرینی ایرانیان در پذیرش و ترویج اسلام و تشیع، تأکید کرد و بیان داشت:  "مگر می‌شود ملتی سخنی برای گفتن نداشته و فقط مقلد باشد و این‌قدر هم نقش‌آفرینی در اسلام داشته باشد؟! اگر ایرانیان اسلام را به زور پذیرفته باشند، آیا می‌توانند این اندازه نقش فعال داشته باشد و فعالیت‌های خود را به نام اسلام ثبت کند؟!"

ایشان در پایان با اشاره به هجوم فرهنگ غربی به ایران و نیز خدمات اسلام به ایرانیان افزود: "دوگانگی‌های ایران و اسلام، با روح ایرانی سازگار نیست؛ چراکه ایرانی، روح و فرهنگ و اصول ثابت اخلاقی مشخصی دارد که با آن‌ها با فرهنگ‌های مختلف مواجه می‌شود و از آن برای رشد خود بهره می‌گیرد".
شما می‌توانید فایل صوتی این سخنرانی را در اینجا ملاحظه فرمایید
شما می‌توانید فایل تصویری این سخنرانی را در اینجا ملاحظه فرمایید