نكاتی درباره سند همكاری 25 ساله ایران و چین

اشاره:
با توجه به شایعات و هجمه‌های صورت گرفته در فضای مجازی علیه سند همكاری 25ساله ایران و چین، حجت‌الاسلام و المسلمین دكتر سید محمود نبویان توضیحاتی ارائه داده‌اند كه با اندكی تغییر تقدیم می‌شود:

یك:
این سند همكاری دارای 9بند و سه زمینه است. زمینه اول: اهداف اساسی، زمینه دوم تفصیل درباره زمینه‌های همكاری و زمینه سوم تفصیل موارد همكاری به همراه جزئیات است. این سند همچنین در سه نسخه به زبان‌های فارسی و چینی و انگلیسی به امضا رسیده است.
دو:
محورهای 9گانه این سند عبارتند از:
1. حوزه نفت و انرژی: چین تضمین داده به مدت 25سال نفت ایران را بخرد. چین، اكنون در اوج تحریم‌ها بیش از یك سوم از نفت ما را خریداری می‌كند. همچنین توسعه میادین نفتی، تجیهز میادین ذخائر نفت و گاز و پتروشیمی، از موارد این بند است.
2. حوزه بانكی. برگشت پول نفت یكی از مهم‌ترین معضلات ما بوده است كه با تحریم آمریكا و دولت‌های هپیمانش، از دریافت آن محروم بودیم.
3. حوزه انرژی. همكاری چین برای ایجاد نیروگاه‌های برق و صدور آن به كشورهای همسایه و سرمایه‌گذاری مشترك در تاسیس نیروگاه‌های برق در پاكستان و عراق و سوریه و تامین برق جاده ابریشم و نیز تامین گاز چین و پاكستان از جمله تعهدات دوطرف در این بند است.
4. حوزه حمل و نقل: توسعه راه‌های ارتباطی و تامین امنیت راه‌های زمینی و هوایی و دریایی منطقه‌ای و بین‌المللی.
5. حوزه صنعتی: از جمله توسعه سواحل و بنادر كه بتوانیم با ایجاد بنادر متعدد با تكنولوژی بالا علاوه بر ایجاد اشتغال وسیع، و ایجاد راه‌های مواصلاتی از جنوب به شمال برای صدور كالاها به آسیای مركزی و از جنوب به غرب به منظور صدور كالاها به تركیه و آذربایجان، سرعت خوبی داشته باشیم. همچنین ایجاد خط آهن زیارتی بین ایران و عراق و سوریه و سایر كشورها، هدف دیگر این بند از توافق‌نامه است. همچنین مناطق آزاد تجاری كه اكنون فقط محور واردات محسوب می‌شوند، در آینده‌ای نزدیك شاهد قطب تولید خودروهایی است كه به كشورهای منطقه صادر می‌شود.

6. حوزه ارتباطات و فضای مجازی: تسلط و حاكمیت بیگانگان در حوزه ارتباطات و فضای مجازی، مانند موتورهای جستجوگر، پست الكترونیك، شبكه‌های اجتماعی، سرورها و حتی ابزارهایی مانند تب لت و لب تاب و موبایل و ... از جمله مشكلات كشور است كه با این قرارداد به صورت بومی درآمده و به اختیار ایران در می‌آید.
7. حوزه علمی و دانشی: تبادل دانشگاهی و شركت‌های دانش‌بنیان و... از جمله تعهدات طرف چینی است.
8. حوزه نظامی دفاعی: همكاری متقابل برای تبادل دانش صنایع نظامی و پیشرف آن در این سند همكاری  منظور شده است.
9. همكاری‌های سیاسی و بین المللی برای مقابله با وتوی آمریكا در شورای امنیت و... كه مقتضای روابط بین‌الملل است.
سه:
شایعاتی از قبیل فروش جزایر ایران و پیاده كردن نیروهای نظامی چینی و.... دروغ‌هایی است كه توسط مخالفان داخلی و خارجی به آن دامن زده می‌شود. مخالفان این سند همکاری، آمریكا، غرب و غرب‌گرایان هستند. طبیعی است كه رئیس جمهوری آمریكا از امضای این سند همكاری ناراضی و خشمگین باشد؛ چراكه ایران در آستانه شكستن تحریم‌ها قرار دارد و روابط بانكی بین‌المللی برقرار می‌سازد و توسعه صنعتی بدون نیاز به غرب ایجاد می‌كند.
چهار:
همانطور كه می‌دانیم روابط بین‌الملل، بر پایه اشتراك منافع و تزاحم منافع است. هرچقدر این تزاحم منافع گسترده باشد، همكاری‌ها كمتر و روابط تیره‌تر می‌شود؛ مانند ایران و آمریكا؛ كه منافع آمریكا در تضاد و تزاحم با منافع ایران است؛ بلكه آمریكا اصل موجودیت انقلاب اسلامی و استقلال كشور ایران را در تزاحم با منافع حیاتی خود می‌داند. اما اشتراك منافع باعث نزدیك شدن دو كشور به یكدیگر می‌شود تا جایی كه در صورت افزایش این اشتراكات، دو كشور هم‌پیمان شده و با دشمن مشترك مبارزه می‌كنند. مانند ایران و عراق كه امنیت و منافع و قدرت و اهداف ملی هر دو كشور به یكدیگر گره خورده است. درباره سند همكاری 25ساله ایران و چین نیز، طبیعی است كه چین نیز منفعتی می برد، اما چون یك توافق برد _ برد محسوب می‌شود نگرانی نداریم و در این سند رضایت طرفین شرط شده است.