آیا FATF بر مشکلات اقتصادی کشور تاثیری دارد؟!

آیا FATF بر مشکلات اقتصادی کشور تاثیری دارد؟!
در مناظرات اخیر برخی نامزدها تاکید داشتند که برای رفع مشکلات اقتصادی و بانکی باید به FATF  ملحق شد. بعد از انتخابات نیز همچنان برخی نشریات معلوم‌الحال بر الحاق ایران به FATF برای حل مشکلات اقتصادی اصرار دارند. در این رابطه با دو تن از اساتید گروه اقتصاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به گفتگو نشستیم و آن‌ها نکاتی را بیان داشتند که با اندکی ویرایش تقدیم می‌شود:
دکتر محمود دهقانی در این رابطه گفت: آقای همتی در 23اسفند98 اظهار داشتند که بودن و نبودن FATF  تاثیر زیادی در اقتصاد ما ندارد و اگر همه چیز را به روی FATF  تمرکز کنیم شاید خیلی چیزها را از دست بدهیم. اما در مناظرات و گفتگوهای رادیویی و تلویزیونی انتخاباتی، سخن خود را نقض کردند.
این استاد دانشگاه افزود: ‌صرف نظر از ادعای متناقض امثال ایشان، باید گفت با اجرای بخش مهمی از FATF ، اشراف اطلاعاتی آمریکا بر معاملات بانک ما بیشتر می‌شود و این به ضرر کشور است. چراکه با این کار، دور زدن تحریم‌ها را با دست خود سخت می‌کنیم.  وزیر خارجه آمریکا در دوران ترامپ، بارها تاکید می‌کرد که باید ایران به FATF  ملحق شود و تصریح می‌کرد که ایران از این راه تحت فشار و کنترل ماست. در تأیید این نکته در یکی از کتاب‌هایی که موسسه صلح آمریکا منتشر کرده به صراحت آمده است: FATF  اساسا برای اعمال فشار بر ایران است. وزارت خزانه‌داری آمریکا در کتاب "جنگ خزانه‌داری" هم این نکته را تأیید و تاکید می‌کند.
عضو عیئت علمی گروه اقتصاد افزود: نکته دیگر این‌که ایران با الحاق به FATF ، از لیست سیاه خارج نمی‌شود؛ چراکه بارها آن‌ها خود به این نکته تاکید کرده‌اند که لیست سیاه ربطی به FATF  ندارد. همچنین الحاق کامل ما به FATF  باید با رأی‌گیری اجماعی صورت بگیرد و از آن‌جا که کشورهایی مانند اسراییل و عربستان از اعضای  FATF هستند و آن‌ها با ما در خصومت می‌باشند، این اجماع هیچ گاه محقق نخواهد شد.
مدیر مسئول هفته نامه پرتو ادامه داد: نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این‌که در مساله تحریم‌ها، مهم‌ترین تحریم‌ها، تحریم‌های ثانوی آمریکاست که با الحاق ما به FATF  برداشته نخواهد شد و تعاملات بانکی نیز حل نمی‌شود. چنان‌که آقای عراقچی در برنامه‌ای تصریح می‌کند که وزارت دفاع ما و برخی سازمان‌ها دچار مشکل می‌شوند؛ اما راه حلی که ارائه می‌دهند عجیب است و می‌گویند معادلات خود را از طریق بانک انجام نمی‌دهیم! خب سوال این‌جاست که آیا می‌خواهید از طریق چمدان انجام دهید!؟
دکتر دهقانی در پایان با اشاره به اینک ممکن است عده‌ای بگویند "ده‌ها کشور عضو FATF  هستند. چطور عضویت ایران مشکل‌ساز است؟"، افزود: بسیاری از کسانی که دنبال فشار بر جمهوری اسلامی هستند، چنین خصومتی با دیگر کشورها ندارند. هدف آن‌ها ایران است. از همین رو مشکلاتی که متوجه ایران می‌شود، شامل دیگر کشورها نیست.
شکی نیست که با الحاق ایران به FATF  فشارها تشدید می‌شود. علاوه بر آن‌که این گروه اقدام مالی، اصلا  یک گروه اقتصادی و نظریه‌پردازی نیست؛ بلکه گروه اقدام است و از لفظ اکشن استفاده کرده است. FATF  مخففFinancial Action Task Force   است. در واقع لفظ اکشن یعنی اقدام؛ یعنی وقتی کشوری ملحق می‌شود اگر بخواهند فشار بیاورند، می‌توانند؛ و اگر کشوری بعد از الحاق پشیمان شود، مشکلات دیگری برای او به وجود می‌آید.
دکتر توکلی نیز درباره FATF  و تاثیر آن بر اقتصاد ایران گفت: برخی ادعا کرده‌اند که مشکلات بانکی با الحاق به FATF حل خواهد شد. در حالی که اگر ایران چنین کاری انجام دهد، دست به خودتحریمی زده و به اقتصاد خود ضربه می‌زند. هرچند برخی بندهای آن را آقای طیب‌نیا بدون مجوز مجلس امضا و اقدام کرده است، اما اجرای کامل آن یعنی همه اطلاعات بانکی خود را در اختیار کشورهای متقاضی قرار دهیم. در این وضعیت تحریم‌های آمریکا و سایر کشورها از حالت غیرهوشمند به صورت حملات نقطه‌زن تبدیل می‌شود و آن‌ها دقیقا می‌دانند ما کجاها تراکنش بانکی انجام می‌هیم و کجاها نفت صادر می‌کنیم و... عملا با تصویب FATF  نه تنها مشکلات اقتصادی ایران را حل نمی‌کند، بلکه باعث می‌شود تحریم آمریکا هوشمندانه‌تر شود. از همین‌رو مسئولان آمریکا تمایل زیادی برای اجرای کامل آن از خود نشان می‌دهند.
استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد موسسه امام خمینی(ره) افزود: برخی می‌گویند FATF  لیست سیاه دارد. در حالی‌که FATF اصلا نهاد بین‌المللی نیست و نهادی است که با توافق آمریکا و اسرائیل و عربستان و برخی دیگر کشورها تشکیل شده تا تراکنش‌ها و معاملات بانکی جهانی را مدیریت کنند و آن‌ها دنبال خیرخواهی و فساد و پولشویی نیستند، بلکه FATF  ابزاری برای کنترل دیگر کشورهاست. این برنامه تنها درصد ریسک را مشخص می‌کند که ممکن است کشورها بر اساس آن عمل کنند یا نکنند. پیش از این هم مسئول بانک مرکزی اعلام کرده بود FATF تاثیری در حل مشکلات اقتصادی ندارد. هرچند در مناظرات تلویزیونی اظهار داشت که آن موقع دروغ گفتم و FATF مشکل اقتصاد ما را حل می‌کند! اما از کجا معلوم الان دروغ نگفته باشد؟! از کجا معلوم پیوستن به FATF تله و دامی نباشد که اطلاعات اقتصادی خود را با دست خود به آمریکا و سایر تحریم کننده‌ها بدهیم تا تحریم‌های ما به تحریم‌های هوشمند و نقطه‌زن تبدیل کنند؟